Hjärtstartare och HLR

En hjärtstartare är en maskin som räddar många liv. Den kan användas av personer i alla åldrar och du behöver inte ha någon sorts utbildning för att använda den. När du startar hjärtstartaren så berättar den för dig med en tydlig röst hur du ska göra, efter det så förvarnar den en god stund innan den ska skicka iväg en chock.

Hjärtstartaren startar hjärtat igen genom att skicka iväg en elstöt genom den drabbade personen. Flera personer som fått hjärtstopp har överlevt med hjälp utav en hjärtstartare.

Du som använder hjärtstartaren behöver inte vara orolig över att göra fel. Om någonting skulle råka vara fel eller om det visar sig att personen inte behöver någon chock så märker hjärtstartaren detta själv, och säger ifrån för att du ska få reda på det.

Flera tusen personer får varje år hjärtstopp i Sverige. Genom att flera hjärtstartare placerats på många olika ställen i samhället så har flera av de drabbade personerna lyckats överleva. Att många är utbildade i hjärt- lungräddning är också positivt för att fler ska få chansen att överleva ett hjärtstopp.

Eftersom att hjärtstartaren själv säger ifrån när det är någonting som är fel, och eftersom att den själv berättar för dig hur du ska göra, så gör det att hjärtstartaren är en maskin som är både väldigt enkel och även väldigt trygg att använda sig av.