Make-up

makeupMake-up, kosmetika eller smink är ett samlingsnamn för de produkter som används på olika delar av ansiktet eller kroppen för att framhäva eller förstärka vissa drag, eller för att skapa illusionen av en mindre näsa eller större ögon. Syftet är generellt att förbättra utseendet och göra användaren vackrare och mer tilldragande, även om det syftet inte alltid uppfylls. Om produkterna inte används på rätt sätt, eller i rätt mängd, kan de rent av ha motsatt effekt. Det finns därför många kurser och skolor som utger sig för att lära användare och privatpersoner hur de bäst använder olika produkter för att förbättra just sitt utseende på bästa sätt.

Smink och make-up används traditionellt av artister och underhållare av olika slag, och vid uppträdanden på teater, film och tv är det mer regel än undantag att de som syns och uppträder är sminkade i ansiktet. När det gäller just teater, tv och film sminkas som regel alla medverkande, både män, kvinnor och barn, medan det rent privat oftast är kvinnor som använder smink även om allt fler män börjar se fördelarna med att kunna förändra och förbättra utseendet med de produkter som finns till hands.

Den försiktige användaren kanske väljer att använda make-up för att trolla bort mörka ringar under ögonen, skapa en piggare blick med uppböjda ögonfransar eller ge ett friskare intryck med rosiga kinder. Många människor, framförallt kvinnor, struntar dock i att andra människor ser att de är sminkade och väljer med glädje att rama in ögonen med ögonskuggor och mörka pennor, samt att måla läppar och kinder med färger som uppenbarligen inte är naturliga. Som en del av det rådande skönhetsidealet accepteras denna typ av sminkning på kvinnor men ger ofta upphov till kommentarer om män väljer att måla ansiktet på liknande sätt inför en vanlig dag på jobbet.