Schampo

SchampoSchampo är den rengöringsprodukt eller tvål som är speciellt utformad för att rengöra hår och hårbotten. De allra flesta svenskar med hår på huvudet använder schampo för att tvätta håret, medan tvål eller annan duschkräm används för att rengöra kroppen. Schampo löddrar i kontakt med vatten och masseras in i hårbotten varefter det sköljs bort med just vanligt vatten. Ordet schampo är ett låneord från det hinduiska språket och betyder i sin rena form just ”massage, att knåda”, vilket ganska bra beskriver hur produkten arbetas in i håret för att sedan sköljas ur.

Det finns idag många olika märken och typer av schampo, de allra flesta är specialiserade på en viss hårtyp eller hårkvalitet, som till exempel schampo för torrt, färgat eller lockigt hår. Det finns även schampo speciellt inriktat på fett hår, vilket betyder att schampot hjälper motverka fett hår och fet hårbotten. Vissa typer av schampo fungerar även välgörande på hårbottnen och motverkar till exempel mjäll eller andra irritationer av just hårbottnen.

Marknaden för schampo är idag mycket omfattande, och det finns schampo i alla prisklasser från några tior upp till flera hundra kronor. Vissa märken marknadsförs som extra skonsamma och kraftfulla, och går att köpa på specialiserade salonger eller hos legitimerade frisörer, medan billigare märken finns att hitta i vanliga matvarubutiker. Huruvida dyra schampon är bättre och håller längre än billiga är en fråga som ständigt debatteras och där de flesta användare har en egen personlig uppfattning.

Schampo kombineras ofta med balsam, vilket ska användas efter schampot. Balsamet ska återfukta håret och hjälpa till att göra det blankt och smidigt, efter att schampot har använts för att rengöra och ta bort fett och smuts. På detta sätt kan tillverkarna sälja två produkter istället för bara en. De allra flesta svenskar använder sig idag av både schampo och balsam vid hårtvätt, medan vissa nya rön hävdar att endast balsam eller endast schampo är nödvändigt. Det som dock verkar stå klart är att olika hårtyper, hårkvaliteter och längd på håret kräver olika behandling.