Ingen kan förneka värdet av att få en riktigt god sömn. Att kunna känna dig utvilad ger många goda effekter på hälsan, både mentalt och fysiskt. En dålig sömn kan istället ge negativa effekter som stress, hjärtproblem och ett allmänt dåligt hälsotillstånd. Genom att kunna sova bra regelbundet bäddar det för att du ska få mer energi, bli gladare och du kan till och med motverka många sjukdomar. Är det något du ska satsa på för hälsans skull är det alltid sömnkvaliteten.
Att förbättra din sömn med tyngdtäcke
Det finns många sätt att förbättra din sömnkvalitet. Saker som diet, träning och att varva ner under kvällen är alla viktiga saker. Men för den som behöver lite extra hjälp med att kunna slappna av under natten kan ett tyngdtäcke vara bra att ha. Tyngdtäcken har inbyggda tunga kedjor, glaspärlor eller polyestertrådar för att skapa en tyngd som formar täcket efter kroppen och skapar känslan av beröring. Denna manipulerar hjärnan till att släppa ut sömnhormoner.
Vad kan tyngdtäcket hjälpa till med?
Det finns flera studier om effekten ett tyngdtäcke kan ha på sömnkvaliteten. Det som händer under natten när du sover är att genom att få känslan av beröring släpps det ut oxytocin och serotonin i kroppen, vilket är våra må-bra hormoner. Samtidigt sjunker stresshormonet kortisol vilket kan ge en förbättrad djupsömn. De största fördelarna med ett tyngdtäcke är minskad stress och ångest, det lindrar värk, färre sömnproblem och det kan hjälpa vid diagnoser som ADD och ADHD.
Eftersom tyngdtäcken är tunga och innehåller metallföremål är kvaliteten viktig. Tyngdtäcken utsätt för mycket slitage och såväl tyg som sömmar måste vara av hög kvalitet. Kolla därför vilka som är bäst i test på Tyngdtacken.se.
Forskning om tyngdtäcket
I alla studier som har gjorts gällande tyngdtäcket visades det en bättre sömn för många av deltagarna. En rapport från Landstinget i Västmanland visade att 82 % upplevde mindre stress med tyngdtäcket. En amerikansk undersökning som publicerades i Journal of Sleep Medicine & Disorders berättade om att majoriteten av alla sov både djupare och rörde sig inte lika mycket under natten. Ännu en svensk undersökning från 2006 visade att 63 % av deltagarna hade fått en dämpad ångest.